10: Taktiek

Uit OSMWiki

Dit artikel is onderdeel
van Jeffrey Pol's OSM cursus
Lessen
01: Starten
02: Systeem
03: Voorbereiding
04: Verkoopbeleid
05: Aankoopbeleid
06: Personeel
07: Training
08: Opstelling
09: Het boekje...
10: Taktiek
11: Grensverleggend
12: Sterke tegenstander
13: Trainingskampen
14: Crisismanager
15: Falende spitsen
16: Wiel van Coerver
17: Moderatorschap
18: Cheatersalert

OSM cursus
door: William

Les 10: Taktiek

Iedere manager heeft een systeem (formatie) dat hij het liefst gebruikt. In les 2 ben ik al ingegaan op de keuze van een systeem. Nadat je eenmaal een systeem gekozen hebt dan kan je daar het beste mee blijven spelen omdat je daar een bonus voor krijgt. Maar dat wisten jullie allemaal allang want dat je had je al in de handleiding gelezen!

Maar dat vaste systeem neemt niet weg dat je binnen het systeem talloze tactische keuzes kan maken. Of je kiest voor de lange bal, de counter, vleugels enz je kan die tactiek iedere wedstrijd aanpassen, dat kan je laten afhangen van je tegenstander maar je kan ook van eigen kracht uitgaan en daar je keuze van laten afhangen. Ook is de keuze hoe hard je speelt een tactische keuze.

Over het algemeen is het voor een topteam onzinnig om extreem te spelen, zeker tegen een kleine ploeg, want dan zie je vaak dat je wel een veldoverwicht krijgt maar dat er niet gescoord wordt. Je begrijpt wel dat er door al die mogelijkheden heel wat te experimenteren valt. Ook nu krijg je geen pasklare antwoorden, naar mijn mening kan binnen een systeem van alles aangepast worden en het effect is uiteraard niet zo goed te meten, door iets vaker te doen kan je daar iets meer over zeggen. Zoek maar iets wat bij jou past.

Nieuw zijn nu de specialisten. Wie neemt de corners, de vrije trappen en vooral wie neemt de strafschop? En laat ik de aanvoerder niet vergeten. Hierover nadenken is onderdeel van je tactiek. Allereerst dacht je dat de beoordelingen niet belangrijk waren? Vanaf nu kan je maar beter goed kijken, aangezien degene die de penalty's neemt een goede beoordeling nodig heeft om succesvol te zijn.

De aanvoerder moet ervaren zijn, voor mij synoniem met een oudere speler. Hou met je transferbeleid dus rekening dat je een paar oudjes in de ploeg hebt.

Voor de vrije trappen heb je iemand nodig met een hoge aanval. Of hij verdediger, middenvelder of aanvaller is maakt niet uit. Ikzelf zou mijn topscoorder hiervoor gaan opstellen.

En die topscoorder mag samen met de andere veelscorende spitsen en de laatste man geen corners nemen. Die kunnen dat niet goed.

Wie is William?

William is een OSM'er van het eerste uur. Deze ervaren manager heeft geruime tijd bovenaan de Managerranking gestaan. William heeft zijn kennis opgetekend en verwerkt tot een OSM cursus.