Derwort Media

Uit OSMWiki

Derwort Media
Derwort Media

Bedrijfsprofiel

Derwort Media BV is initiatiefnemer van het internetspel Online Soccer Manager en houdt zich bezig met de exploitatie hiervan in het Nederlands taalgebied.

Historie

De voorgeschiedenis van Derwort Media begint met de ontwikkeling van het freeware RPG spel Avalon. Deze game, gereleased in 1997 door wat toen nog MiG Designs heette, werd een succes dat werd bekroond met de prestigieuze shareware prijs, de ZDNet Shareware Award in 2000. Na deze game volgden ook nog releases van andere freeware, zoals het netwerk spel Avalon Arena en de muziek componeersoftware MiGTracker.

In november 1999 werd de focus verlegd van freeware naar het Internet. Jeroen Derwort ontwikkelde in samenwerking met Leander Bohms en Ricardo Beeloo HitHarvester.

HitHarvester werd een succes. Maar liefst 1,5 miljoen mensen bezochten de site in de eerste maand van haar bestaan. Dit succes had ook een keerzijde, omdat de revenuen van HitHarvester moesten komen uit advertentieinkomsten. In die periode hadden startende ICT bedrijven die daarop vertrouwden het moeilijk, om deze reden is besloten HitHarvester af te stoten, waarna het vanaf februari 2001 in handen kwam van het Canadese UOWeb Systems. Later werd hier ook de dochtersite van HitHarvester, AdHarvester genaamd, aan toegevoegd.

Het volgende project dat werd ondernomen was Online Soccer Manager. Deze site zag het licht in september 2001, ontwikkeld door Jeroen Derwort in samenwerking met Bowie Derwort, verantwoordelijk voor de grafische vormgeving. OSM werd gelanceerd als een internet voetbalmanagement simulatie, die aanvankelijk gratis aangeboden werd.

Het aantal gebruikers groeide explosief, en de kosten om de site in de lucht te houden werden op een bepaald moment te hoog. Vandaar dat gekozen werd voor een oplossing waarbij de gebruikers een betaald lidmaatschap (seizoenskaarthouderschap) konden verwerven.

Wat begon als niet meer dan een uit de hand gelopen hobby project, werd zo uiteindelijk in september 2003 de reden om Caridion op te richten.

Onder deze vlag werd in maart 2003 gestart met de ontwikkeling van het bondscoachspel. Dit spel opende haar deuren voor het grote publiek op 28 april 2004, vlak voor het EK in Portugal. Voor de exploitatie werd GameBasics opgericht. In de eerste maand schreven al ruim 40.000 enthousiaste spelers zich in.


Huidige situatie

Sinds 1 januari 2005 is Caridion omgedoopt tot Derwort Media BV. De activiteiten van Derwort Media BV beperken zich nu tot het exploiteren van OSM in Nederland en België. GameBasics verzorgt de ontwikkeling en exploitatie van OSM in het buitenland.

Op dit moment is Online Soccer Manager het grootste spel van zijn soort in Nederland en België met meer dan 200.000 actieve leden. Een aantal dat nog steeds gestaag groeit.