Formatie

Uit OSMWiki

Versie door Fldc2500 (overleg | bijdragen) op 10 dec 2012 om 19:46 (Wijzigingen door Osmdonald (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Fldc2500)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De 4-3-3-formatie, de meest gebruikte formatie op OSM.

Op de opstelling-pagina kun je de formatie van je elftal bepalen. Houd bij de keuze van je formatie rekening met de kwaliteiten die beschikbaar zijn binnen je elftal.

Je kunt kiezen uit maar liefst 24 verschillende formaties, van 3-2-5 tot 6-3-1 in versie A en B. Welke formatie je kiest is afhankelijk van vele factoren, bijvoorbeeld welke tactiek je wilt spelen (aanvallend of juist verdedigend) en welk spelersmateriaal je tot je beschikking hebt. Nadat je je formatie hebt gekozen word je automatisch doorverwezen naar Opstelling. Zo kun je gelijk je opstelling maken.

Verschillende Opstellingen

6-3-1

Dit is de meeste verdedigende formatie die beschikbaar is. Het heeft als voordeel dat je verdediging bijna niet gepasseerd kan worden, maar het nadeel is dat je spits geïsoleerd is en waarschijnlijk weinig kans heeft om te scoren. Deze tactiek wordt vaak gebruikt voor countervoetbal.

5-3-2

Deze formatie wordt ook wel de 'Berlijnse muur' genoemd, vanwege de zeer verdedigende formatie. Het verzekert je met vijf verdedigers van een goede balans in de verdediging, hoewel beide spitsen het moeilijk zullen krijgen met het scoren van doelpunten. De counteraanval kan bij deze tactiek goed worden gecombineerd.

4-5-1

Als je geen goede spitsen bezit, is dit misschien de formatie om toch doelpunten te scoren. Als je in je ploeg getalenteerde middenvelders hebt laat ze dan schieten van afstand, dat kan goed wapen zijn om je aanvaller te helpen met de score.

5-4-1

Een verdedigende strategie die goed gebruikt kan worden samen met de counteraanval. Een goede manier voor een kleine ploeg om een gelijkspel tegen de grote ploegen af te dwingen.

3-5-2

Bijgenaamd 'Het Duitse Systeem'. Met deze formatie kun je veel middenvelders opstellen, dit is vooral een goede formatie voor managers die veel goede middenvelders tot hun beschikking hebben. Bij deze formatie kan je best van afstand schieten.

4-4-2

Dit is een veel voorkomend systeem in het huidige voetbal. Een zeer uitgebalanceerde formatie met vier verdedigers, vier middenvelders en twee aanvallers. Het is geen echte aanvallende of verdedigende formatie. De manier waarop gespeeld wordt is afhankelijk van de vaardigheden van de opgestelde spelers.

4-3-3

Een aanvallende formatie, met nog steeds een goede balans. Bij deze formatie past de tactiek om over de vleugels te spelen erg goed.

4-2-4

Met deze formatie speel je met een minimum aan middenvelders en met veel aanvallers. Met deze formatie kan je het beste de tactiek voor de lange bal gebruiken.

3-4-3

Een zeer aanvallende formatie. Dit is een systeem dat moeilijk is om te spelen en daarom heb je ook getalenteerde spelers nodig voor deze formatie. Net als bij 4-3-3 kan je met deze formatie goed over de vleugels spelen.

3-3-4

Deze formatie kan je goed gebruiken als je tegen een zwakke tegenstander speelt. Je krijgt veel scoringskansen en met drie goede verdedigers en middenvelders zou je de zwakke tegenstander zonder moeite op afstand moeten houden.

3-2-5

Met deze formatie speel je alles op de aanval, maar er is er geen balans in je team. Met maar liefst 5 aanvallers heb je het voordeel dat je waarschijnlijk veel zal scoren, maar je tegenstander zal dat waarschijnlijk ook doen.

5-2-3

Met deze formatie speel je vanuit een solide verdediging met een redelijke aanval. Je middenveld is erg zwak. Hanteer de lange bal is een tactiek die goed bij dit spelsysteem past.

4-2-3-1

Deze formatie wordt over het algemeen gebruikt bij ploegen met een lage doelstelling. De formatie is vergelijkbaar met de 4-5-1, echter is de 4-2-3-1 iets aanvallender.

3-2-3-2

Met deze formatie speel je aanvallend voetbal. Met slechts drie verdedigers, twee verdedigende middenvelders, drie aanvallende middenvelders en twee aanvallers is dit één van de meest aanvallende tactieken op OSM.

3-3-2-2

Deze formatie is vergelijkbaar met de voorgaande. Echter iets minder aanvallend. In plaats van twee verdedigende en drie aanvallende middenvelders, speel je hier met drie verdedigende en twee aanvallende middenvelders.

5-3-1-1

Met deze formatie speel je erg verdedigend voetbal. Met vijf verdedigers, drie verdedigende middenvelders, een aanvallende middenvelder en een spits, is het wel duidelijk waar de nadruk bij deze tactiek op ligt: verdedigen.

Externe links