01: Starten

Uit OSMWiki

(Doorverwezen vanaf OSM Cursus)

Dit artikel is onderdeel
van Jeffrey Pol's OSM cursus
Lessen
01: Starten
02: Systeem
03: Voorbereiding
04: Verkoopbeleid
05: Aankoopbeleid
06: Personeel
07: Training
08: Opstelling
09: Het boekje...
10: Taktiek
11: Grensverleggend
12: Sterke tegenstander
13: Trainingskampen
14: Crisismanager
15: Falende spitsen
16: Wiel van Coerver
17: Moderatorschap
18: Cheatersalert

OSM cursus
door: William

Les 1: Starten

Regelmatig zie ik dat nieuwe managers starten in een competitie die al een tijdje aan de gang is. Vervolgens nemen ze na enkele dagen teleurgesteld ontslag. De reden ligt voor de hand, de meeste teams zonder manager doen het slecht en als nieuwe manager is het een zware klus om het tij te keren. Maar moet je dan wel ontslag nemen? Natuurlijk is het beter om een competitie te zoeken die nog in de voorbereiding zit en daar het hele seizoen te blijven. Maar als je nu toch al aan een competitie deelneemt kan je beter het seizoen afmaken. Laat je team een tijd lang met hetzelfde systeem spelen en verander dat niet. Experimenteer wel met de tactieken binnen een systeem. Een juiste tactiek tegenover je tegenstander pakt meestal voordelig uit. Je krijgt van mij niet een lijstje met die juiste tactieken dus je zal dit zelf moeten ontdekken. Je kan natuurlijk ook de kunst afkijken bij andere managers.

De weg van de minste weerstand is misschien om ontslag te nemen maar weet wel dat ieder ontslag dat je neemt komt in jouw managersprofiel te staan, en zeg nou eerlijk dat staat niet fraai. Om een goede manager te worden moet je de moed niet te snel opgeven. Ik zie soms dat een paar verloren wedstrijden aanleiding zijn voor minder of geen belangstelling. Dat komt de resultaten van je team echt niet ten goede. En na een tijd lang niet inloggen kan je door de moderator uit de competitie gezet worden.

Een echte beginnersfout is dat men soms wel een systeem wijzigt maar dat men niet de moeite neemt om de opstelling aan te passen. Op die manier komen spelers op een verkeerde positie terecht wat de prestaties van je elftal negatief beïnvloed. En de assistent zal je daar niet bij helpen, dus zal je er zelf naar moeten kijken.

Wie is William?

William is een OSM'er van het eerste uur. Deze ervaren manager heeft geruime tijd bovenaan de Managerranking gestaan. William heeft zijn kennis opgetekend en verwerkt tot een OSM cursus.